افتتاح نیروگاه خورشیدی سقفی با ظرفیت یک مگاوات

افتتاح نیروگاه خورشیدی سقفی با ظرفیت یک مگاوات در استان البرز

خاموشی‌های پی‌درپی و خسارت‌های سنگین ناشی از قطعی برق، بسیاری از صنایع را ناگزیر به سرمایه‌گذاری در تولید برق از انرژی خورشیدی کرده است. گزارشی از اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد تنها در سال گذشته، صنایع کشور بیش از ۴۴ هزار میلیارد تومان از محل قطعی برق خسارت دیده اند. در چنین شرایطی، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی صنعتی به یک ضرورت حیاتی برای تولید پایدار در بخش صنعت بدل شده است. مطالعات میدانی نیز حاکی از وجود ظرفیتی معادل ۳ تا ۵ هزار مگاوات برای نصب نیروگاه خورشیدی فقط روی سقف کارخانه‌ها در کشور است؛ ظرفیتی که می‌تواند بخشی از بحران برق کشور را برطرف کند.

در همین راستا، مورخ پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴، بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی سقفی استان البرز با ظرفیت یک مگاوات در شهرک صنعتی نظرآباد افتتاح گردید. این نیروگاه توسط شرکت «کرچنر سولار گروپ ایرانیان» (KSGI) روی سقف کارخانه آباطعم پرشین (گروه دینا فود) اجرا و به شبکه سراسری برق کشور متصل شد.

این پروژه در مراسمی رسمی با حضور «خانم دکتر انصاری» معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس سازمان محیط زیست، «آقای دکتر عبداللهی» استاندار البرز، «آقای دکتر محمدنژاد» معاون سرمایه‌گذاری ساتبا، «آقای دکتر خواجه‌وند» مدیرعامل شرکت توزیع برق البرز و جمعی از مسئولان و مدیران صنعتی استان به بهره‌برداری رسید.

شینا انصاری در افتتاحیه نیروگاه خورشیدی سقفی یک مگاواتی استان البرز

بابک امیری، قائم مقام شرکت کرچنر سولار گروپ ایرانیان درباره اجرای این نیروگاه خورشیدی سقفی توضیح می‌گوید: با توجه به اعتماد شرکت آباطعم پرشین به «شرکت کرچنر سولار گروپ ایرانیان» (KSGI) انجام این کار به این شرکت واگذار و در مدت ۲ ماه عملیات تامین، نصب و اتصال به شبکه این نیروگاه سقفی با بالاترین کیفیت صورت پذیرفت.

وی ادامه داد: تلاش ما در این پروژه با توجه به ظرفیت‌های موجود این بود که هم زیبایی کار حفظ شود و هم از ظرفیت سقف به صورت بهینه استفاده نماییم. کاری که انجام شده بر مبنای دانش فنی ای است که ما در ۱۰ سال گذشته از آلمان وارد و توسعه داده ایم. یک نیروگاه با ظرفیت یک مگاوات با پنل‌های خورشیدی ۷۰۰ وات و پیشرفته ترین اینورترهای موجود در بازار.

قائم مقام شرکت کرچنر سولار گروپ ایرانیان گفت: این نیروگاه نمونه موفق و جذابی برای سرمایه گذارانی است که تمایل دارند در قالب ماده ۱۶ نیروگاه خورشیدی احداث کنند. زیرا این قابلیت را دارد که برق تولیدی را علاوه بر تزریق به شبکه به کارخانه نیز تزریق کند.

امیری توضیح داد: در طراحی این نیروگاه خورشیدی با تاییدی که از شرکت توزیع گرفته شده این امکان وجود دارد که نیروگاه خورشیدی با دیزل‌های اضطراری کارخانه سنکرون شده و به صورت یک مایکروگرید در زمان قطعی برق، برق تولیدی را به شبکه داخلی کارخانه تزریق نماید.

Opening-1MV-003

قائم مقام شرکت کرچنر سولار گروپ ایرانیان تاکید کرد: قابلیت استفاده از برق نیروگاه در سایر کارخانه‌هایی که در قالب خرید تضمینی به شبکه متصل می‌شوند (یعنی مدل نیروگاه خورشیدی آنگرید) وجود ندارد. این مایکروگرید برای اولین بار در کارخانه ایران تابلو طراحی و در سال ۱۴۰۳ اجرا شده است.

راه‌حلی از دل بحران برق

مجتبی شاهبخش، مدیر کارخانه آباطعم پرشین، درباره ضرورت احداث این نیروگاه خورشیدی می‌گوید: «مشکلات تولید ناشی از قطعی مکرر برق باعث شد به سمت احداث نیروگاه خورشیدی حرکت کنیم. این قطعی‌ها نه تنها به تجهیزات بلکه به محصولات تولیدی هم آسیب می‌زد. طولانی شدن زمان قطعی‌ها تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری در انرژی خورشیدی را قطعی کرد.»
به گفته شاهبخش، نیروگاه خورشیدی اجراشده توسط «شرکت کرچنر سولار گروپ ایرانیان» (KSGI) حدود ۳۰ درصد از نیاز برق کارخانه را تأمین می‌کند. این نیروگاه با هزینه‌ای بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان احداث شده و در زمان قطعی برق، امکان تأمین بخشی از برق موردنیاز کارخانه را فراهم می‌سازد.

حمایت دولت از توسعه خورشیدی در صنایع

مجتبی عبداللهی استاندار البرز نیز در این مراسم از استقبال چشمگیر بخش خصوصی برای ورود به حوزه انرژی خورشیدی خبر داد و گفت: «تاکنون بیش از ۵ هزار مگاوات درخواست سرمایه‌گذاری در بخش خورشیدی در استان ثبت شده که نزدیک به ۱۸۵۰ مگاوات آن وارد فاز اجرایی شده است.»
مجتبی عبداللهی افزود: «بر اساس مصوبات دولت، وام مورد نیاز پروژه‌های نیروگاه خورشیدی تأمین خواهد شد. همچنین سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر پنل‌های خورشیدی را تأمین و در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد.»
میلاد مرادنیا مشاور و نماینده ویژه استاندار البرز در امور راه‌اندازی و احداث نیروگاه‌های خورشیدی هم از اختصاص بیش از ۲ هزار هکتار زمین در استان برای احداث نیروگاه خورشیدی خبر داد و گفت: «برای حدود هزار مگاوات از این ظرفیت مجوز اخذ شده است.

رویکرد سازمان محیط زیست؛ تسریع در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی

شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، با تأکید بر سیاست دولت در کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی، اعلام کرد: «توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر به ویژه خورشیدی از اولویت‌های اصلی دولت است و ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی کشور طی یک سال گذشته از ۱۳۰۰ به بیش از ۱۷۰۰ مگاوات افزایش یافته است.»
او با اشاره به ورود بخش زیادی از تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی به کشور، از تسهیل روند صدور مجوزهای زیست‌محیطی برای این پروژه‌ها خبر داد.

Opening-1MV-004

معافیت از خاموشی برای صنایع دارای نیروگاه خورشیدی

جعفر محمدنژاد معاون سرمایه‌گذاری ساتبا، در حاشیه این مراسم از تدوین دستورالعمل‌هایی در توانیر برای امکان بهره‌برداری صنایع از برق نیروگاه خورشیدی در زمان قطعی برق یعنی مدل اتصال به شبکه برق هیبریدی خبر داد. او همچنین گفت: «صنایعی که نیروگاه خورشیدی با ظرفیت معادل ۸۰ درصد دیماند مصرفی خود احداث کنند، از برنامه خاموشی در دوره اوج بار تابستان ۱۴۰۴ معاف خواهند شد.»
در شرایطی که کشور با کسری بیش از ۲۰ هزار مگاواتی برق مواجه است و تابستانی سخت برای صنایع پیش‌بینی می‌شود، استفاده از انرژی خورشیدی نه تنها یک انتخاب اقتصادی بلکه ضرورتی حیاتی برای بقا و رقابت‌پذیری صنایع است. احداث نیروگاه‌هایی مانند پروژه اخیر «شرکت کرچنر سولار گروپ ایرانیان» (KSGI) در کارخانه آباطعم پرشین، الگویی موفق از نقش‌آفرینی بخش خصوصی در گذار به آینده‌ای پایدار و بدون خاموشی است.